Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hoeveel drank uit vakantieland belastingvrij meenemen?

Geplaatst op: 26-06-2018, 10:26:42

Met de zomervakantie in aantocht is het handig om te weten wat er allemaal belastingvrij uit het buitenland meegenomen mag worden. Zo gelden er voor drank en tabak speciale regels binnen en buiten de EU.

Bij terugkomst in Nederland kan een vakantieganger soms voor verrassingen bij de douane komen te staan als blijkt dat hij over zijn vakantieaankoop belasting moet betalen. Reist hij binnen de Europese Unie (EU), dan mag de reiziger eigenlijk alles mee terug naar ons land nemen zonder dat hij daarover belasting afdraagt, behalve als het gaat om bedreigde dier- en plantensoorten, kunst en antiek en (speelgoed)wapens. Voor drank en tabak gelden er wel speciale regels, zo mag er bijvoorbeeld maximaal 110 liter bier en 800 sigaretten worden meegenomen. De reiziger moet ook minstens 17 jaar of ouder zijn om drank mee te mogen nemen.

Betalen als waarde hoger is dan € 430

Voor de reiziger die buiten de EU op vakantie gaat gelden strengere regels. Over de door hem gekochte goederen moet belasting worden betaald als deze goederen in totaal meer waard zijn dan € 430. Als hij goederen invoert met een waarde tussen de € 430 en € 700, komt de vakantieganger in aanmerking voor een speciaal reizigerstarief. Hij moet dan wel zelf de goederen aangeven bij de douane. Er gelden ook hier speciale regels voor drank en tabak, er mag bijvoorbeeld maximaal maar 16 liter bier en 200 sigaretten belastingvrij worden ingevoerd. Ook de leeftijdsgrens van 17 jaar voor drank is hier weer van toepassing.

Taxfree shoppen op Schiphol

Een reiziger die vliegt vanaf  Schiphol en daar iets in de taxfreeshop koopt hoeft daarover geen belasting te betalen, als hij terugkomt. De aankoop telt ook niet mee voor de € 430. Koopt hij er echter  drank, sigaretten of tabak en neemt hij meer mee dan de vrijstelling, dan moet hij daarover wel belasting betalen. Op de site van de Belastingdienst is de app ‘douane reizen’ te downloaden. Met deze app is te controleren welke producten er belastingvrij ingevoerd kunnen worden. 

Bron: www.rendement.nl van 26 jun i 2018

Ga terug naar de vorige pagina